Dette er en kort introduksjon til www.korenposten.no. Vi skal se litt på bruk, struktur og muligheter. Det er en ganske lang artikkel, og på slutten beskrives slektstreet som er en del av disse websidene det er verdt å få med seg.

 1. Innledning

Det at du har kommet så langt at du leser dette, betyr at mye er gjort. Disse web-sidene er laget via et publiseringsverktøy som heter Joomla! Prinsippet bak Joomla! er at web-sidene automatisk produseres hver gang de skal vises. Det som driver sidene er en database med artikler, gruppering av artiklene og elementer som viser artikler, artikkellister, menyer osv.

La oss først se på forsiden. Hvis du åpner et webleservindu til og går til www.korenposten.no, så er det kanskje lettere å følge med. Forsiden har følgende elementer:

  1. Heading
  2. Hovedmeny
  3. Påloggingselement
  4. Artikkelliste
 1. Heading 

Headingen er fast. Det er noen elementer som kan endre seg, men det vil i tilfelle være som et resultat av en omstrukturering av hele korenposten. Det er et søkefelt helt øverst til høyre, men det virker ikke enda dessverre. Det er også et felt som på kommersielle sider ville blitt brukt til reklame, men som vi kan ta bort, eller finne en nyttig bruk av. Det er også en meny i headingen som er kanske lik hovedmenyen. Alle elementene finner vi iallefall igjen i hovedmenyen.

Under headingen ligger et stort hvitt felt som starter med avrundede hjørner litt innpå det grønne. Øverst til venstre i dette feltet ligger hovedmenyen. Vi skal se litt nærmere på den, men først bare kort om linja over hovedmenyen. Det er det et element som er ganske vanlig på websider; det beskriver hvor i menystrukturen du befinner deg. Hvis du ser på forsiden, så står det "Startsiden". Følg med på den når du trykker inn på menyene.{mospagebreak}

 1. Hovedmeny

Hovedmenyen har seks elementer på toppnivå. Hver for seg er de selvforklarende. Det som kan være greit å få med seg, er at menyene kan endre seg utfra hvlike rettigheter man har, altså om man er pålogget eller ikke. Det kan også forekomme undermenyer. Når man klikker på "Slektsrådet" i hovedmenyen, kommer undermenyen "Statutter" frem.

 1. Påloggingselement

Hvis man ikke er logget på, er det to felter for å skrive brukernavn og passord her. Hvis man ikke har registrert seg, så kan man gjøre det ved å klikke på "Opprett en" nederst i påloggingselementet. Da kommer det frem et skjema som man må fylle ut. Vi har satt opp systemet slik at all registrering skjer automatisk, så det er bare å logge seg på med en gang man har mottatt epost med aktiviseringsbeskrivelse. Det skal ikke ta mange sekunder.

Når man er logget på, endrer påloggingselementet seg og viser en knapp for å logge seg av med. Dessuten vil forsiden endre seg. Det vil vises en liste over siste nytt og en liste over alle som fyller år den aktuelle dagen (vi kommer mer tilbake til dette elementet senere. Man får dessuten en brukermeny som vi ser mer på senere.

 1. Artikkelliste

Det siste elementet på forsiden, er artikkellisten. Det er mange måter Joomla! kan vise artikkellister på, og forsiden har sin egen spesielle. Ting kommer heller ikke automatisk inn på forsiden og rekkefølgen er ikke tilfeldig. Det som er felles med artikkellistene er at de viser bare deler av artikkelen f.eks. tittelen, eller tittelen og ingressen, og så må man trykke på "Les mer" for å se hele artikkelen. Når man ser på en atrikkel, kan det også hende man må klikke videre på neste "side". Den som leser dette har allerede greid å finne ut dette på egenhånd.{mospagebreak}

 1. Brukermenyen

Fra brukermenyen kan man legge mer detaljert informasjon om seg selv, og man kan legge til artikler eller lenker til eksterne websider. Når man først er registrert og innlogget, så får man litt flere muligheter. Hvis man f.eks. har lagt til en artikkel, så vil man senere kunne gå inn å endre på den. Man kan selv bestemme når den skal publiseres, om den skal vises på forsiden, om den skal inneholde bilder, osv., osv.. Det er egenlig veldig lett, og egentlig bare å prøve seg. Hvis ting ikke går som forventet, så er det bare å sende meg en mail, så finner vi ut av det.

En artikkel består av følgende elementer:

  1. Tittel
  2. Kategori
  3. Ingress
  4. Brødtekst
  5. Bilder
  6. Publiseringsinformasjon
  7. Metadata

Tittel, eller overskrift, er det som kommer frem på lister og men større skrift. Den bør være kort. Ingressen er en innledning og vises ofte sammen med tittelen før "Les mer". Brukes til å gi en kort oppsummering av artikkelen. Brødteksten er resten av artikkelen.

I ingress og brødtekst kan man sett inn bilder og sideskift, i tillegg til tekst. Det er også gode muligheter for å formattere teksten med utheving, understreking, tabeller osv..{mospagebreak}

Nederst i bildet når man skriver artikler, er det tre faner: Bilder, Publiserer og Metadata. Foreløpig er det bare mulig å bruke bilder som ligger i galleriet. Jeg har ikke klargjort helt for å laste opp bilder enda. Under "Publiserer" kan man markere artikkelen som publisert og bestemme om den skal være synlig for alle, eller bare for registrerte. Man kan signere artikkelem og angi periode for når artikkelen skal være tilgjengelig. Hvis man krysser av for "Vis på forsiden", så vises den der. Jeg forbeholder meg retten til å bestemme hva som skal ligge på forsiden. Nye artikler vil uansett vises i listen over siste nytt som jeg nevnte over.

Metadata er stikkord og beskrivelse. Brukes til søking, som ikke fungerer enda.

 1. Slektstreet

Slektstreet er websider i websidene. Det er et eget produkt som slektsrådet har kjøpt i tilllegg til Joomla! (som forøvrig er gratis).

Da vi begynte på Slektsboka IV i 1993, så kjøpte rådet programmet Reunion for å registrere alle personer og familieforhold. Undertegnede gikk gjennom bøkene I-III og la inn navn, hendelser og familieforhold til alle fra Henrik Koren til sistemann i bok III. Resultatene fra spørreskjemaene dere svarte på i 1994/1995 eller når det var, ble så lagt inn. Slektsboka IV ble basert på en rapport fra Reunion. Petter Ulrik førte inn flere detaljer fra spørreskjemaene direkte i dokumentet og la på plass bildene, før jeg redigerte sluttproduktet.

Slektstreet på disse websidene er basert på en samme grunnlag fra Reunion som Slektsboka IV, men følgelig uten de litt større tekstmengdene som ble skrevet av fra spørreskjemaene og bildene.{mospagebreak}

Jeg synes slektstreet, som er dynamiske sider laget med et produkt som heter The Next Generation of Genealogy Sitebuilding, er veldig tøft. Man kan søke og lete og finne for eksempel felles slektstre mellom seg selv og en ukjent menning man traff på slektfesten. Det er basert på en database, så man har mulighet til å gå inn å endre på feil og legge til nye ting.

Slektstreet baserer seg også på registrering. Man trenger ikke å gjøre det to ganger, fordi slektstreet sjekker med resten av sidene om du er logget på eller ikke. Bare så det er sagt: det er begrenset med informasjon som vises om levende personer i slektstreet for ikkeregistrerte lesere. Det er selvfølgelig ikke lurt å legge ut alt for sensitiv informasjon, men det er bare registrerte brukere som får se detaljer om levende personer.

Slektstreet er en ganske avansert applikasjon, men ønsket mitt med den er at de som er interessert, hoder sin gren av familien vedlike via disse sidene. Det optimale hadde vært om vi kunne lage "Slektsboka V" direkte fra slektstreet her, men det er nok litt for ambisiøst. Jeg vil iallefall oppfordre alle som har lest så langt å bruke slektstreet og passe på at det er så oppdatert som mulig i forhold til fødsler, dødsfall og andre ting som ville vært relevant for en eventuell Slektsboka V.